2020’de imece
‘‘Toplumsal sorunlara nasıl birlikte, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulabiliriz?’’ sorusunu keşfetmek amacıyla 2016 yılında kurulan imece olarak, kolektif etkinin ve etkin işbirliklerinin önemini geçtiğimiz 4 yıllık süreçte deneyimledik. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmaya 120 aydan az bir süre kala, yenilikçi yapıları hızlandırmak ve ekosistemsel restorasyonunu merkeze almak amaçlanırken, küresel sosyal ve çevresel meselelere dair farklı bir senaryoya uyandık. İklim krizi ve bunun tetiklediği yangınlar, su ve gıda krizi, mültecilerin mevcut durumu ve varolan meselelere bir katman olarak eklenen küresel salgın! Böyle bir ortam içerisinde yılı nasıl değerlendirdik, nelere imza attık?
Hack the Crisis Turkey / 27 – 29 Mart 2020
Toplum olarak koronavirüs krizinin getirdiği zorluklarla nasıl yüzleşebilir ve birlikte yeni çözümlerin geliştirilmesini teşvik edebiliriz?
Nedir?
Katılım ve dayanışmayı merkezine alarak, kriz içinde yaratılabilecek yeni fırsatların keşfini mümkün kılacak Hack the Crisis Turkey, ATÖLYE ve imece yürütücülüğünde ara studio kolaylaştırıcılığında, 27 – 29 Mart 2020 tarihleri arasında dijital bir ortamda gerçekleşecek. Beklenmedik bir anda dünyayı saran krizin, toplulukları içine alan tepki fazları, zamansal farklarla fakat benzer süreçleri izleyerek yaşanırken, krizin tam ortasında gidişatı durduracak, hatta tersine çevirecek eylemler; bireyler, topluluklar ve organizasyonların sağlığını, güvenliğini, iyi oluş halini desteklemek adına, organik olarak büyüyen ve bağ kuran bir dayanışmanın adımları olarak birçok topluluk, yapı ve kurum içinde, kriz ortamının etkilerini azaltmak için atılmaya başlandı.
Krizin ardından Estonya’da harekete geçen girişimler, ilk müdahale için bir araya gelerek, ortaya kriz anı ve sonrası için teknolojik çözümler sunan bir hackathon çıkardı. Garage 48 ve Accelerate Estonia’nın iş birliğinde, Estonya’da 6 saatte, 860’ın üzerinde kişiden gelen 96 fikirle bir etkinlik üreten ve an itibariyle bünyesinde sağlıktan eğitime, medyadan koçluğa, komünite kürasyonundan uzaktan çalışma yazılımına kadar farklı alanlarda çalışan 30 takımın oluşturduğu bir yapı oluşturuldu. Kamu ve özel sektör arasındaki bağlantı ve iş birliğiyle, 13 – 15 Mart 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen ilk hackathon, problemlere karşı toplulukların değiştiren ve iyileştiren gücüne dair ilk ilham oldu.
Krizin hızlı ilerlediği fakat doğru ve hızlı adımlarla yön değiştirebileceği önemli süreçte, ilk dijital dayanışmanın ardından, birçok farklı ülke, destek mekanizmasında yerini alıyor. 17 – 19 Mart 2020 tarihleri arasında Letonya’da gerçekleşen ikinci hackathon; Polonya, Ukrayna, Meksika, Finlandiya, Avusturya, Norveç, Almanya, Kanada, Danimarka ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 19 ülkede gerçekleşecek hackathon serileri ile devam ediyor.
Nasıl?
Dünyanın kademeli olarak yüzleştiği karmaşık problemlere, farklı disiplinlerden bireylerin bir araya gelerek farklı çözümler ürettiği Hack the Crisis, akut bir problemi dönüştürmenin yollarını arıyor. Kovid-19’un bireysel, toplumsal, maddi ve manevi olarak sekteye uğrattığı işleyişi, yeni bir yaklaşımla sürdürmeye ve kolaylaştırmaya odaklanan Hack the Crisis Turkey; sosyoloji, tasarım, teknoloji, psikoloji, insan kaynakları, yönetim ve iletişim gibi birçok disiplinin buluşacağı dijital bir alanda, çözümleri farklı sektörlerden beslenerek geliştiriyor.
Hack the Crisis Turkey kapsamında, Estonya’nın başlattığı iyi örnek uygulamasından ilham alarak, ortaya çıkan yöntem ve iyileştirmelerin, çoğunluğun erişebileceği ve fayda sağlayabileceği imkânlar oluşturabileceğine olan inancımızla sizleri aşağıdaki alanlarda yeni uygulama, ürün, hizmet ve yaklaşımlar geliştirmeye davet ediyoruz:
Sağlık ve Acil Durum:
Acil durum ve sağlık müdahalelerini sağlık personeli, hastalar, yakınları ve tüm sağlık malzemeleri tedarikçileri için teknoloji, malzeme, lojistik, bilgi paylaşımı gibi açılardan nasıl kolaylaştırabiliriz?
Sosyal ve Psikolojik Durum:
Bireylerin ve toplulukların sosyal mesafe sürecinde günlük işlerine destek olan, dayanışmayı artıran, bilgi ve malzemelere erişimini kolaylaştıran, psikolojilerini ve sağlık durumlarını güçlendiren çözümleri nasıl geliştirebiliriz?
Eğitim ve Öğrenme:
Koronavirüs krizi süresince ve sonrasında bilgi ve beceriye erişimi farklı gruplar için mümkün kılan; etkileşimi artıran ve kolaylaştıran öğrenme deneyim ve ortamlarını nasıl geliştirebiliriz?
Ekonomi ve İşin Geleceği:
Koronavirüs krizi sebebiyle çalışmalara ara verme, uzaktan çalışma, kolektif dijital çalışma gibi pratiklerle iş dünyasını nasıl dönüştürebiliriz? Ekonomik krizin etkilerini bireyler ve kurumlar için nasıl hafifletebiliriz?
Başvuru:
Hack the Crisis Turkey, bu konularda fikirleri veya projeleri olan birey ve takım başvurularını kabul etmektedir. Bireysel olarak başvuru yapanların süreç içerisinde takım olması veya var olan takımlara katılması desteklenecektir. Başvurulardan sonra mentorluk ve tasarım ağına erişmek üzere üzere 25 takım seçilecektir. Seçilemeyen takımlar süreçte kendi kaynakları ile devam ederek program boyunca herkese açık seans ve eğitimlere katılabilir ve süreç sonunda proje fikirlerini sunabilirler.
KAYNAK
”Fintech for Good: Financial Inclusion & Fostering the Ecosystems” Raporu yayınlandı
Birleşik Krallık Refah fonunun finansal hizmetler alanındaki “Fintech for Social Inclusion” projesi kapsamında hazırlanan “Fintech for Good: Financial Inclusion & Fostering the Ecosystems” raporu yayınlandı. Raporun bölümlerini medium sayfamızda bulabilirsiniz.
DUYURU
Kalıcı ve uzun vadeli çözümler için şimdi başvur!
Girişiminle mültecilerin karşılaştığı sorunlara kalıcı ve uzun vadeli çözümler üretmeyi hedefliyorsan, imece Destek Programı’na başvur birlikte çalışalım.
Eşitsizliklerin Azaltılması hedefine odaklanan Destek Programı’nda sosyal girişimcileri, eğitim, mentorluk, hibe olanağı gibi kaynaklarla buluşturuyoruz. Buradan detayları ve başvuru şartlarını inceleyebilir, programa başvurabilirsin!
Başvuru son tarihi 9 Haziran 2019.
DUYURU
Erişilebilir bir hayat için Destek Programı’na başvur!
Herkes için erişilebilir bir yaşam mı hayal ediyorsun? Girişimin engelli bireylerin erişilebilirliğini kolaylaştıracak çözümler mi üretiyor? Buradan başvuru şartlarını inceleyebilir ve Destek Programı’nda bizimle çalışabilirsin. Başvuru son tarihi 9 Haziran 2019.
DUYURU
Girişiminle Destek Programı’na başvurabilirsin.
Girişimin eşitsizliklerin azaltılması için çözümler mi üretiyor? Destek Programı başvuru videomuzu izle!
9 Haziran 2019’a kadar Zorlu Holding’in ana partneri, İTÜ Çekirdek’in stratejik partneri olduğu imece Destek Programı’nın koşullarını incele, başvurunu gerçekleştir.
ETKİNLİK
3. Destek Programı Başlangıç Buluşması 30 Nisan Salı günü gerçekleşiyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “Eşitsizliklerin Azaltılması”na odaklanan sosyal girişimlere yönelik 3. Destek Programı’mızın başlangıç buluşmasını 30 Nisan 2019 Salı günü gerçekleştiriyoruz. imece Destek Programı kapsamı ve başvuru detaylarını paylaşacağımız, alanın uzmanlarıyla meseleleri ele alacağımız Başlangıç Buluşması’na katılarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.
ETKİNLİK
“Sosyal İnovasyon İçin Gençlik Hareketi” etkinliğinde gençlerle bir araya geliyoruz.
imeceLAB olarak Robert Kolej Sosyal Girişimcilik Kulübü ile birlikte, “Sosyal İnovasyon İçin Gençlik Hareketi” etkinliği düzenliyoruz. Lise ve üniversite öğrencilerinin sosyal girişim ve oluşumlarla bir araya geleceği etkinlikte, ilham verici hikâyeler dinleyeceğiz, oyun oynayarak sosyal inovasyon bilgimizi artıracağız. Takımlar hâlinde, bir araya geldiğimiz bu organizasyonların karşılaştıkları meselelere yönelik çözümler geliştireceğiz. 14 Nisan Pazar günü Robert Kolej’de gerçekleşecek öğrencilere yönelik bu etkinlikte, sosyal inovasyonu bizimle deneyimlemek için kayıt olmayı unutmayın.
ETKİNLİK
Yaşam Boyu Öğrenme İçin Medya Okuryazarlığı
ATÖLYE, imeceLAB ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu, 11 Mart Pazartesi günü ATÖLYE’de “Yaşam Boyu Öğrenme İçin Medya Okuryazarlığı: Sosyal Medya ve ‘Sahte Haber’ Çağında Medya Okuryazarlığının Önemi” başlıklı bir workshop düzenliyor. Etkinlikte, Ithaca College bünyesinde yer alan Project Look Sharp’tan Cyndy Scheibe, medya okuryazarlığı ve eleştirel düşünme üzerine etkileşimli bir sunum ve workshop yapacak. Kapasite sınırlı olduğundan, yalnız katılım formunu dolduranlar arasından seçilen kişilerle, katılabileceklerini onaylamak için iletişime geçeceğiz.
BLOG
Kitlesel fonlama öğrenimleri: Kampanyanızı başarılı kılacak 7 yöntem
İyi bir fikriniz, ürününüz ya da hikâyeniz var. İhtiyacınız olan finansal kaynağa ulaşabilmek için kitlesel fonlamaya gitmeye karar verdiniz. Nereden başlayacaksınız ve başarıya ulaşmak için ne yapmanız gerekiyor? Geçtiğimiz yıl Haziran ayında sosyal girişimlerle beraber çıktığımız kitlesel fonlama yolculuğunda edindiğimiz öğrenimleri, imece ekibinden Öykü Attila bu yazıda derledi. Başarılı bir kitlesel fonlama kampanyası için izleyebileceğiniz 7 yöntemi buradan okuyabilirsiniz.
DUYURU
BizBizze ile İşe 5 Adım Programı başvuruları 22 Şubat günü sona eriyor.
Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını desteklemeye yönelik programlar tasarlayan BizBizze, iş arayan kadınlar için BizBizze ile İşe 5 Adım Programı başlatıyor. Üniversiteden yeni mezun olup iş aramaya başlayan ya da çalışma hayatına ara verip şimdi yeniden işe dönmek isteyen kadınlar için 5 farklı destek hizmeti içeren programa başvurular 22 Şubat günü sona eriyor. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın.
DUYURU
Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik mesele süreci başladı.
Hepimizi ilgilendiren meselelerin çözümü için birlikte hareket etme zamanı. Bu fikirden yola çıkarak imeceLAB, liseler, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve özel şirketlerden insanları meseleler etrafında bir araya getiriyor. Daha sürdürülebilir bir gelecek için işbirliğimiz 13 Şubat günü başladı.
ETKİNLİK
Sosyal, kültürel ve çevresel meselelere yaratıcı çözümler üretmek için bizim kadar tutkulu gençler aranıyor!
Şehrinde daha çevre odaklı ve erişilebilir ulaşım imkânları olsun mu istiyorsun? Plastik atıkların geri dönüştürülmesini, toplumsal cinsiyet eşitliği olan sınıf ve çalışma ortamları yaratılmasını önemsiyor musun? İşte bunun gibi sosyal, kültürel ve çevresel meseleleri gençlerle birlikte çözmek icin imeceLAB’i hayata geçiriyoruz! Açık inovasyon yaklaşımı ile gençler yenilikçi fikirleri ile çözümün ortağı olacaklar. Çözüm üretmeye tutkulu imeceLAB komünitesinin parçası olan gençler, o alanın paydaşı olan kurum ile belirlenen “meseleler” odağında projeler geliştirecekler.
DUYURU
Sosyal finansman WhatsApp yayını başlıyor!
Sosyal finansman konusunu biraz daha açmaya ne dersiniz? 140journos ve imece işbirliğinde gerçekleşecek WhatsApp yayınında bu defa; gün geçtikçe sayısı artan sosyal fayda odaklı girişimlerin nasıl finanse edilebileceği, sosyal etki üreten bu kişilerin doğru finansal kaynaklara nasıl ulaşabileceğini irdeleyeceğiz. 13-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek; sosyal finansmana ilişkin tecrübe, bilgi ve örneklerin paylaşılacağı bu yayına ücretsiz kaydolmak için “sosyal finansman’ yazın, 0536 499 66 09’a WhatsApp’tan gönderin.
DUYURU
imece ekibi büyüyor!
imece ekibi büyümeye devam ediyor. Yetkinliklerini sosyal fayda alanında kullanmak isteyen bireyler için ekibimizde 2 kişilik yer açılıyor. Destek Programı ile 2019’da hayata geçecek imeceLAB programlarımıza Program Yöneticileri arıyoruz. Pozisyonların detaylı açıklamalarını ve aranan özellikleri buradan inceleyebilir, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
DUYURU
imece ruhu harekete geçti!
Her şeyi eşsiz oyuncaklara dönüştüren, sınırsız, yönergesiz yaratıcı oyun kiti Toyi, 5 Kasım – 2 Aralık 2018 tarihleri arasında Kickstarter üzerinde satışa sunuluyor. Üstelik kitlesel fon toplama kampanyası süresince alınan her bir Toyi kiti karşılığında bir adet Toyi kiti de dezavantajlı çocuklara ulaştırılacak. Projeye büyük, küçük demeden yapacağınız her destek çocukların yarattığı bir dünyada yaşamak demek. Kampanyaya buradan destek olabilirsiniz.
BLOG
Sosyal girişimler için imece usülü fonlama ne anlama geliyor?
Sosyal girişimcileri ihtiyaç duydukları kaynaklarla buluşturduğumuz süreçlerde bolca içgörü toplama ve öğrenim kazanma şansı elde ettik. Temel öğrenimlerden biri de şu oldu: Sosyal fayda yaratmayı önceliklendiren girişimler ilk aşamalarında, doğru faydalanıcı, müşteri grubu ve gereken finansal kaynağa erişmekte zorlanıyor. Bu zorlukları aşmak için Alternative Finance Lab iş birliğinde Destek Programı’ndaki takımları kitlesel fonlama ile bir araya getirdik. 5 Kasım Pazartesi günü itibariyle aktif olmaya başlayacak kampanyalar ve sosyal girişimlere nasıl destek olabileceğinle ilgili daha fazla bilgi Duygu Kambur’un yazdığı Medium yazısında.
ETKİNLİK
imece buluşmaları: Mezuniyet ve Kitlesel Fonlama
imece Destek Programı’nda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik girişimleri üzerine çalışan 3 takım, 17 Kasım Cumartesi günü mezun oluyor. Etkinlikte ayrıca imece ve UNDP Alternative Finance Lab iş birliği ile hayata geçirilen kitlesel fonlama kampanyalarını da tanıyacağız. Etkinliğe kayıt formunu doldurarak katılabilirsin.
ETKİNLİK
imece, Ashoka Sosyal Girişimcilik Günü’nde workshop düzenledi.
16 Ekim tarihinde gerçekleşen Ashoka Türkiye’nin düzenlediği Sosyal Girişimcilik Günü buluşmasında, imece ekibinden Duygu Kambur ve Zeynep Çelik, tasarım odaklı düşünme metodolojisi ile bir workshop gerçekleştirdi. Workshop’a katılan sosyal girişimciler, belirlenen bir mesele etrafında hızlıca tasarım odaklı düşünme yaklaşımını tanıyıp deneyimledi.
ETKİNLİK
imece Sosyal Fayda Zirvesi’ndeydi.
2030 yılında içinde yaşamak istediğimiz dünyayı keşfetmeyi hedefleyen Sosyal Fayda Zirvesi, teknolojinin potansiyelinden dünyamızı daha yaşanır kılmak için nasıl yararlanabileceğimize odaklandı. 15 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşen zirvedeki “Sosyal Girişimciler İçin Yeni Platformlar“ panelinde imece Direktörü Buğra Çelik sosyal meselelerin çözümünde yenilikçi yaklaşımların önemini anlattı.
BLOG
Şirketler içinde bulundukları toplumu değiştirebilir mi?
Türkiye’de ve dünyada şirketler uzun zamandır kurumsal sosyal sorumluluk ve filantropi kapsamında toplumsal fayda yaratacak çalışmaları destekliyor. Ancak sistemsel değişim yaratabilmek için kurumların geniş çaplı etki yaratan projeleri geliştirmeye odaklanması gerekiyor. imece ekibinden Seda Karaca, Wayfinder İstanbul‘da da öne çıkan başlıklardan biri olan kurumsal sosyal inovasyonu bu yazıda ele aldı.
BLOG
Gençlik için değil, gençlerle birlikte
“Biz gençler olarak bugün sosyal değişimin zorunlu hâle geldiğinin farkındayız. Dönüşümü gerçekleştirebilecek enerjiye sahibiz ve oluşturduğumuz gelecekte yaşayacak olan da yine bizleriz. Bu yüzden dünyanın meselelerini sahiplenip, harekete geçmek tek şansımız.” Gençlik ve sosyal inovasyonun nasıl birlikte gelişebileceğini de ele aldığımız Wayfinder İstanbul‘dan, gençlerin rolü ve nasıl daha fazla dahil edilebileceğine dair çıkarımlarımızı bu yazıda okuyabilirsin.
DUYURU
Hayal Gücü Merkezi “Şehrin Akıllı Çocukları” projesi için eğitmenler arıyor.
Destek Programı girişimlerinden Hayal Gücü Merkezi, MAPFRE Vakfı ve C6 Medya iş birliği ile yürütecekleri ”Şehrin Akıllı Çocukları” projesinde yer alacak eğitmenler arıyor. Projede, çocuklarla birlikte tasarım yapmanın, yeni kentler, trafik sistemleri ve teknolojiler üretmenin yolları keşfedilecek. “Şehrin Akıllı Çocukları” projesinin parçası olmak istiyorsan başvur ve geleceğin şehirlerine katkıda bulun. Son başvuru tarihi 11 Ekim.
BLOG
6 Soruda Sosyal Girişimcilik: Öğrenme Tasarımları
“6 Soruda Sosyal Girişimcilik” serisinin ikinci röportajını Öğrenme Tasarımları’nın kurucusu Tuğba Çanşalı ile gerçekleştirdik. Öğrenme Tasarımları, 9–14 yaş grubu çocuklara yönelik geliştirdikleri Toplumsal Eşitlik Kiti (TEK) ile imece ikinci Destek Programı’na seçilen 10 takımdan biriydi. Ekip, ön kuluçka süreci boyunca, TEK oyun kiti ile ebeveyn ve çocuklar için eşitlikçi bir yaklaşımla oluşturulmuş bilgi, aktivite ve oyunları bir araya getirdi.
ETKİNLİK
“Hacking Everyday Objects” workshop serisi devam ediyor.
ATÖLYE’nin düzenlediği “Hacking Everyday Objects” workshop serisinde günlük hayatta kullandığımız objeler ‘’hack’’leniyor. Toplamda 12 saat sürecek çalışmada, önce üretim teknolojileri, kod yazma ve temel elektronik devre oluşturma öğrenilecek. Sonrasında katılımcıların seçecekleri objeler, öğrenilen bilgiler yoluyla hack’lenip dijitalleştirerek alışkın olduğumuz işlevlerinden başka bir hâle büründürülecek.
BLOG
6 Soruda Sosyal Girişimcilik: Toyi
imece Destek Programı’nda yer alan girişimlerden Toyi, çocukların büyürken bu yetkinlikleri geliştirebilmeleri için oyun oynamanın eğlenceli gücünü kullanıyor. Tasarladıkları oyun kiti ile çocuklara etrafındaki bütün nesnelerin birer oyuncağa çevirerek hayal gücü ve yaratıcılıkları gelişmiş, üretken ve özgüvenli bireyler olmalarına yardımcı olan Toyi’nin kurucu ortakları Elif ve Ögeday ile sosyal girişimcilik yolculuklarını ve projelerinin aşamalarını konuştuk.
MAKALE
Sistem Değişimi İçin Hikâyeyi Kullanmak makalesi yayında.
Hikâye duygularımıza doğrudan ulaşan bir yol olduğu için karar alma mekanizmasında öneme sahiptir. Örüntülerden anlam yaratır. Toplulukları birbirine bağlar. Farklılıklar üzerinden empati kurmayı sağlar. Rasyonel zihinlerimizin anlayamayacağı şekillerde, mümkün olanı daha olası hissetmemizi sağlar. Bir sistemin değerlerini, zihniyetini, kural ve amaçlarını değiştirmekte hikâye temeldir.
ETKİNLİK
Global Goals Jam etkinliğini İstanbul’da düzenliyoruz.
Global Goals Jam, uzun vadeli etkilerle kısa vadeli müdahaleler oluşturarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkıda bulunmayı hedefleyen 2 günlük bir etkinlik. ATÖLYE ve imece iş birliğinde bu serinin İstanbul ayağı düzenleniyor. Etkinlik, 21 – 23 Eylül tarihlerinde ATÖLYE’de gerçekleşecek. Katılımcılar, 2 boyunca seçilen hedefler doğrultusunda var olan sorunlara çözüm bulmaya çalışacak.
BELGE
Sosyal İnovasyonu İleri Taşımak
Dünyanın dört bir yanından katılımcıları bir araya getiren Wayfinder İstanbul’da, sosyal inovasyona ilişkin başarı hikayeleri paylaşıldı, engelleri ve zorlukları aşmanın yolları masaya yatırıldı ve geleceğe ilişkin mücadelelere nasıl hazırlanılması gerektiği tartışıldı. Hep birlikte, küresel sosyal inovasyon topluluğunun önümüzdeki 10 yıl içinde ilerlemesi gereken daha radikal, dönüştürücü ve insan merkezli yaklaşımları tanımlayan “eylem çağrıları” geliştirdik. Bu rapor, Wayfinder’da yaptığımız tartışmaları ve edindiğimiz iç görüleri özetliyor.
BELGE
Wayfinder, Türkiye’deki sosyal inovasyon ekosistemine nasıl bir katkıda bulundu?
Wayfinder, ekosistemin farklı oyuncularını önümüzdeki 10 yıla odaklanmak için bir araya getirerek, Türkiye’de sosyal inovasyon ekosistemini harekete geçirmeye başladı. Hem somut sonuçlar hem de daha görünmez bir zihniyet ve yaklaşım yarattı – herhangi bir somut sonucun sürdürülebilir ve etkili olması için gerekli olan bağı yarattı. Wayfinder’ın Türkiye sosyal inovasyon ekosistemine katkısını imece perspektifinden bir infografik ile anlattık.
BELGE
Sosyal inovasyon için ekosistemler yaratmak
Mayıs 2018’de gerçekleşen Wayfinder İstanbul’da; katılımcıların farklı bölgelerdeki deneyimlerinden yola çıkarak, sosyal inovasyon ekosistemlerini güçlendirmek için gereken, görünen ve görünmeyen bileşenleri araştırdık. Wayfinder İstanbul’da konuştuğumuz sosyal inovasyon ekosistemi için kolaylaştırıcı koşulları bir infografikte özetledik.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Birbirimizi ve Topluluğu Tanıma
Wayfinder İstanbul’da imece ekibinden Duygu Kambur ve SPR’den Kristin Wolff‘un yönlendirmesiyle küçük gruplar hâlinde çalıştık. Herkes birbiriyle tanıştı, ekosistemi anlamak üzere fikirlerini paylaştı ve dünyayı daha iyi bir yer hâline getirmek için yöntemler kurgulandı. Çalışmanın sonunda her grup, mesajlarını toplulukla paylaştı. Çalışmanın videosunda bu mesajları bulabilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Presencing Pratiği
Lee Rose, değişimi yönlendirmek için sistemler arasında çalışan bir sosyal yenilikçi. Kanada Toplum Vakfı’nda komünite bilgisi alanında direktörlük yaparken bir yandan da oluşturulmasına öncülük ettiği CKX’in Yönetici Direktörü olarak çalışmaktadır. Lee Rose, Wayfinder İstanbul’da katılımcılara Presencing tekniğini deneyimletti. Teknikle ilgili daha fazla bilgiyi videoda bulabilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Mikro ve Makro Arasında İlişki Kurmak
Hem kamu hem de özel işletmeler için inovasyon danışmanı olarak çalışan Charles Leadbeater‘ın ‘yarı profesyonel devrim’ fikri; New York Times tarafından son on yılın en kapsamlı küresel fikirlerinden biri olarak tanıtıldı. Leadbeater, Wayfinder İstanbul’daki konuşmasında sosyal inovasyonda 3 unsura dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: İnsanları harekete geçirmek; konuya farklı bakış açıları getirmek; karşıt görüşlere sahip olanlarla birlikte çalışmak. Bu ilham verici konuşmanın tamamını videodan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Bölgesel Sosyal İnovasyon Ekosistemleri – 2
Panelin bu bölümünde Carolyn Curtis (TACSI), Paul Steele (Donkey Wheel Foundation) ve Nova Franklin (Meld Studios) “Bölgesel Sosyal İnovasyon Ekosistemleri’nin Oluşmasına Dair Neler Öğrenebiliriz?” sorusuna cevap aradılar. Paneli buradan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Bölgesel Sosyal İnovasyon Ekosistemleri – 1
Panelin bu bölümünde Kerem Okumuş (S360), Salma El-Sayeh (Ahead of the Curve) ve Nader Kabbani (Brookings Doha Center) “Bölgesel Sosyal İnovasyon Ekosistemleri’nin Oluşmasına Dair Neler Öğrenebiliriz?” sorusuna cevap aradılar. Paneli buradan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Sosyal İnovasyon ve İletişim
Wayfinder İstanbul’da “Sosyal İnovasyon ve İletişim” oturumunu gerçekleştirdik. Oturumda, reklamcılıkta amaca yönelik inovasyon konusunda öncü rol oynayan Comms Lab’in kurucu ortağı Ella Saltmarshe, Esas Sosyal’in Kurucu Direktörü Filiz Bikmen ve UNDP’ye yeni bakış açıları kazandırmak amacıyla, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da ülke ekipleriyle birlikte çalışan uzman Millie Begovic Radojevic vardı. Tüm paneli buradan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 7
SITAWI’nin kurucusu Leonardo Letelier konuşmasına küçük bir kamuoyu yoklaması yaparak başladı: “Sosyal yardım kararınızı aklınızla mı, yoksa kalbinizle mi alıyorsunuz?” Salondaki çoğunluğun kalbiyle aldığını söyledi. “Sosyal inovasyon bu ikisini bir araya getirmektir. Kalbimizle yardım ederken beynimizle ise yatırım yapmak. Sosyal etki ile finansal getiri arasında mutlaka bir denge kurmaya ihtiyacımız var. Sosyal inovasyon bu dengeyle mümkün.” Konuşmanın tamamı bu videoda.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 6
Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak panelinde konuşmacılardan biri de Avrupa Komisyonu’ndan Philippe Martin‘di. “Avrupa Komisyonu farklı konu başlıklarında destek vermek üzere 4 milyar Euro kaynak ayırdı. Bu biçimde sosyal inovasyon, kamu kurumlarının ulaşamadığı noktalara ve sorunlara ulaşmayı hedeflemeli.” diye konuşan Phillippe Martin’in tüm konuşmasını buradan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 5
Özyeğin sosyal yatırımlar CEO’su Ayla Göksel, Wayfinder İstanbul’da Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak panelinde konuştu. Ayla Göksel: “Sosyal inovasyon sadece sorunu çözmek için çalışmak değil çözümün geçerliliğini de korumak için daha çok çalışmayı gerektirir. Önümüzdeki 10 yılda sosyal inovasyon adına kurulan gayriresmi birlikteliklerin artacağını düşünüyorum.” Tüm konuşma videosunu izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 4
Öğrencilerin toplumlarında dönüştürücü değişim yapmalarına yardımcı olmak için onları bilgiye, araştırmaya, araç ve ağlara bağlayan Mount Royal Üniversitesi’ndeki Institute for Community Prosperity’nin yöneticisi James Stauch: “Üniversite nedir?’ bunu ilk defa sorguluyoruz. Önümüzdeki 10 seneye baktığımda toplum içinde yurttaşlık bilinciyle öğrenmenin daha çok gelişeceğini düşünüyorum.” James Stauch’un Wayfinder İstanbul’daki konuşmasını izlemek için tıkla.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 3
Tides Foundation’ın CEO’su Kriss Deiglmeier Wayfinder İstanbul’da sosyal inovasyon üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Yeterince hızlı hareket ederek sorunları çözebilir miyiz? Cevap tabanda, toplumlarda. Hem aşağıdan yukarıya, hem de yukarıdan aşağıya değişim şart. Sosyal inovasyon hızlı ilerlemeli. Paranın kısıtlaması olmadan yenilikçi insanlara ulaşmak gerekiyor. Kapsayıcı, iş birlikçi modele geçmek gerekiyor. Bütün bunları ancak sosyal inovasyonla çalıştığımızda yönetmek münkün olacak.” Videonun tamamı için tıkla.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 2
Akademisyen ve Adım Adım ile Açık Açık sosyal girişimlerinin kurucusu Itır Erhart: “Sosyal inovasyon alanı sayesinde geleceğe umutla bakıyorum, ancak alan büyüdükçe ihtiyaçlarımız da artıyor. Ekosistemin paydaşlarının birbirine bağlanması önemli. Sosyal inovasyondan bahsederken hepimiz aynı şeyden mi bahsediyoruz?” Itır Erhart’ın Wayfinder İstanbul’da yaptığı konuşmanın tamamını buradan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Dünyada Sosyal İnovasyonu Anlamak – 1
Nesta’nın başkanı Geoff Mulgan, Wayfinder İstanbul’da sosyal inovasyonu tanımlayan bir konuşma yaptı. “Dünyanın kaynaklarının dağılımında ciddi bir eşitsizlik var. Para ve beyin kaynağını dünyadaki problemlerin çözümünde nasıl kullanabiliriz? Demokrasiyi nasıl daha kolektif hale getirebiliriz? İşte böyle sorulara cevap arıyoruz.” diyen Mulgan’ın konuşmasının tamamını buradan izleyebilirsin.
VİDEO
Wayfinder İstanbul: Kimseyi Geride Bırakmamak
Talya Özdemir, Birleşmiş Milletler dahil dünyanın dört bir yanında farklı organizasyonlarda sunumlar yaptı ve BM Kurulu’na hitap eden en genç isim oldu. Wayfinder İstanbul’daki konuşmasında da bilimde kızların desteklenmesini talep eden Talya, gelecekte bir bilim kadını olduğunda da bu amaç için çalışmaya devam edeceğini belirtti. Genç Talya’nın tüm konuşmasını izleyebilirsin.
ETKİNLİK
Connect.Create.Change
“Alibaba Cloud Startup Contest” yarışması ile ilgili bilgi almak ve bu global ağın bir parçası olmak için Connect.Create.Change etkinliğine katıl. Alibaba Grubu, bu yarışma ile bölgedeki “unicorn”unu arıyor. Ortadoğu, Afrika ve Türkiye’nin dahil olduğu bölgesel şampiyonaya katılan girişimciler Hangzhou’daki finale katılarak global fon ve yatırımcılara erişme şansı elde edebilecekler.
Etkinlik dili Türkçe’dir.
VİDEO
AltFinLab ve Crowdfunding Academy ile sosyal girişimleri kitlesel fonlamaya hazırlıyoruz.
imece olarak Alternative Finance Lab (AltFinLab) ve Crowdfunding Academy ile birlikte Destek Programı’mızda yer almış 8 takımı, sosyal girişimlerine fon bulmak için gerçekleştirecekleri kitlesel fonlanma kampanyasına hazırlıyoruz. AltFinLab ekibinden Alternatif Finans Uzmanı Marina Petrovic yenilikçi finansal mekanizmaları ve bu yöntemlerin girişimciler için önemini anlatıyor.
ETKİNLİK
SIX Wayfinder İstanbul’u yolumuzu belirleyecek çıktılarla tamamladık.
Dünyanın pek çok farklı yerinden gelen değişim öncüleri ile SIX Wayfinder İstanbul’a yolumuzu belirleyecek ilham veren çıktılara ulaşarak veda ediyoruz. Etkinliğin tasarlanması sürecinde yer alan tüm paydaşlarımıza, ev sahipliğini üstlenen Zorlu Holding ve içerik partnerliğini yapan ATÖLYE ve S360’a değerli katkıları için çok teşekkür ederiz!
BLOG
Sosyal inovasyonun ilham veren liderleri SIX Wayfinder İstanbul’da.
Dönüşümü tetikleyecek yeni fikirlerin paylaşılacağı SIX Wayfinder İstanbul’da, deneyimlerinden faydalanma fırsatı yakalayacağımız birbirinden değerli konuşmacılar yer alıyor. Öncülüğünü yaptıkları fikirleriyle fark yaratan, liderliği üstlendikleri kuruluşlarda hayata geçirdikleri girişimlerle sosyal inovasyon ekosistemindeki herkese ilham verebilecek konuşmacılardan sekizini ve dahil oldukları projeleri paylaşıyoruz.
ETKİNLİK
Design Thinking for Blockchains
5 Mayıs Cumartesi günü ATÖLYE ev sahipliğinde Graph Commons ve Project Interactions ekipleri tarafından gerçekleştirilecek “Design Thinking for Blockchains” çalışmasında blok zincirinin yaratıcı ve eleştirel kullanımı ele alınırken, girişimciler, yatırımcılar ve yaratıcı sektörlerde çalışanlar için ne anlam ifade ettiğine odaklanılacak. Etkinliğe katılarak blok zinciri teknolojisinin nasıl çalıştığını kavramanın yanı sıra, bu teknolojinin uygulamalarına yönelik pek çok farklı yetkinliği kazanabilirsin.
ETKİNLİK
Sosyal inovasyonun önümüzdeki 10 yılını SIX Wayfinder İstanbul’da ele alıyoruz.
Sosyal inovasyonda önümüzdeki on yılda sistematik ve etkili bir değişim nasıl sağlanacak? Değişimin önündeki engelleri kaldırmak için neler yapılabilir? Bu soruların cevabını ekosistemle bir araya gelerek bulmak için imece’nin yürütücülüğünü yaptığı SIX Wayfinder İstanbul etkinliği 14 – 15 Mayıs tarihlerinde Zorlu PSM’de gerçekleşecek.
BLOG
Öğrenciler University Innovation Fellows ile kampüslerini dönüştürüyor.
Tasarım odaklı düşünme çalışmaları, iletişim ve liderlik dansı ve içeriği katılımcılar tarafından yeniden şekillendirilen bir konferans olan “Unconference”: University Innovation Fellows programına katılan Emre Erin, Silikon Vadisi yolculuğunu anlattı.
ETKİNLİK
“Changemakers Case Study” panelini gerçekleştirdik.
Global Girişimcilik Kongresi kapsamında Ashoka Türkiye ‘fellow’larından Alternatif Yaşam Derneği kurucusu Ercan Tutal ve imece Destek Programı takımlarından BabyAcademy, Kızlar Sahada Akademi ve Kök Basmane sosyal girişim hikâyelerini anlattı. Ardından Ashoka Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi İş İnsanları Derneği, Impact Hub İstanbul ve KUSIF ile birlikte Türkiye sosyal inovasyon ekosistemini değerlendirdik.
ETKİNLİK
imece sosyal inovasyonu Global Girişimcilik Kongresi’ne taşıyor.
Bugün Ashoka Türkiye ile sosyal girişim örneklerini ele almanın yanı sıra, Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası’nı inceleyeceğiz. Yarın ise “Not-Just-For-Profit-Busin
DUYURU
SSIR makalelerinin Türkçe versiyonları yayında!
Sosyal inovasyon alanının global ölçekte en saygın yayınlarından Stanford Social Innovation Review (SSIR) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle, SSIR’da yayınlanan makaleleri Türkçe olarak internet sitemizden paylaşıyor ve alandaki literatüre katkı sağlıyoruz.
DUYURU
2. Destek Programı kuluçka takımları belli oldu!
Zor bir değerlendirmenin ardından Destek Programı kuluçka takımları belli oldu! BabyAcademy, Kızlar Sahada Akademi ve Kök Basmane projesi kuluçka programına devam ediyor. Süreçte yer alan tüm takımlara çözüm önerilerini hayata geçirmede başarılar diliyoruz.
ETKİNLİK
Destek Programı Ön Kuluçka Finali gerçekleşti.
7 Nisan Cumartesi günü 2. Destek Programı’nın Ön Kuluçka Finali gerçekleşti. Ara değerlendirmeden geçen 7 takım jüriye projelerini sundu. Jüride yer alan Endeavor Türkiye Kurucusu ve Genel Sekreteri Didem Altop, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, m-Spark Kurucusu Ferhan Cook, UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Takımı Danışmanı Gökçe Bayrakçeken, ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper, S360 Kurucusu Kerem Okumuş ve Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner jüride yer alarak akademiden girişimciliğe farklı bakış açılarıyla imece kültürüne katkı sağladılar. Jüri üyeleri ayrıca Fatoş Karahasan moderatörlüğünde başarı ve değişim hikâyelerini de bizimle paylaştı.
BLOG
Türkiye sosyal inovasyon ekosistemini merak ediyor musun?
Ekosistemin haritasını çıkarırken iletişime geçtiğimiz kurumlar ve yaptığımız araştırmalardan edindiğimiz içgörüleri derledik. Organizasyon tipi, faaliyet alanları ve iş birliklerine dair ortaya çıkan bazı veriler şöyle: Ekosistemdeki 132 kurumun yalnızca 2’si medya kuruluşu, sosyal girişimler ve destek mekanizmalarına elverişli bir ortam yaratacak yeni regülasyon ve politikalar gerekiyor ve 132 kurumdan 78’i ortak çalışmalar yürütüyor.
ETKİNLİK
Desteklediğimiz heyecan verici projeleri İstanbul Kalkınma Diyalogları 2018’de anlattık.
IDD 2018 kapsamında katıldığımız ilk panelde, genç değişim öncülerinin sosyal girişimcilik yoluyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda nasıl fark yarattığını konuştuk. Boğaziçi Üniversitesi İnsani Gelişme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Fikret Adaman ve Dark Matter Laboratories’den Indy Johar ile birlikte katıldığımız panelde ise, kurumlara güvenin azaldığı günümüz dünyasında bireylerin çözümün parçası olması gerektiğinin önemi vurgulandı.
DUYURU
Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası’na dahil olabilirsin.
Kurumun henüz haritada yer almıyorsa, formu doldurarak haritada yer almasını sağlayabilir, haritanın daha kullanıcı dostu hale getirilmesi için önerilerinizi bize iletebilirsin. Formu paylaşarak haritayı yerel ve uluslararası ağlarda yaygınlaştırabilir, duyurulmasında ve geliştirilmesinde aktif rol oynayabilirsin.
ETKİNLİK
Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası Lansmanı
Ashoka iş birliği ile başlattığımız Türkiye Sosyal İnovasyon Ekosistemi Haritası’nın 30 Mart Cuma günü 18:30 – 20:30 saatleri arasında ATÖLYE’de lansmanını gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikte, karmaşık yapı ve ilişkileri görselleştirmeye yarayan Graph Commons üzerinden hazırlanan haritadaki 109 kurumun iş birlikleri ve farklı faaliyet alanındaki çalışmaları paylaşılacak. Çıkan sonuçları birlikte değerlendirmenin yanı sıra, Türkiye sosyal inovasyon ekosistemi üzerine fikir paylaşımında da bulunulacak.
DUYURU
Ara Değerlendirme
20 – 21 Mart tarihlerinde gerçekleşen ara değerlendirmede 2. Destek Programı takımları jüriye projelerini sundu. Değerlendirmenin ardından ön kuluçka sürecine devam eden takımlar belli oldu. Bu takımlar: BabyAcademy, Empatikly, Kızlar Sahada, Kök Basmane, Ladybirdlist, Öğrenme Tasarımları, reflect.
BLOG
Blockchain teknolojisi dünyayı değiştirebilir mi?
Blockchain (blok zinciri), Bitcoin gibi dijital para birimlerinin altyapısı olarak kullanılmanın dışında uluslararası yardım, tedarik zinciri yönetimi, veri depolama, kimlik yönetimi, merkezi olmayan sosyal paylaşım siteleri gibi pek çok farklı alanda kullanılabiliyor. Peki blok zinciri nedir ve bu teknolojinin potansiyel kullanım alanları neden önemli?
ETKİNLİK
UIF Silikon Vadisi Buluşması
imece University Innovation Fellows (UIF) partnerliği ile UIF programına katılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Stanford Üniversitesi Tasarım Enstitüsü (d.school) ve Googleplex’te eğitim, workshop ve diğer aktivitelere katılmak üzere San Francisco’dalar. Öğrenciler, ilk günde programa katılan diğer öğrencilerle tanışmanın yanı sıra, Googleplex’te “moonshot thinking” kavramını da ele aldılar. “Moonshot thinking”, zamanında oldukça radikal görünen, aya insan gönderme çalışmalarından gelen bir terminoloji. Bu kavram, geniş kapsamlı sorunlara cesur, sıradışı ve yenilikçi çözümler getirmeyi hedefleyen bir düşünme biçimini özetliyor. Programa katılan öğrenciler, kampüslerini dönüştürmek üzere çalışmalar yapıyor.
ETKİNLİK
Blockchain for Good
ATÖLYE, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve imece’nin iş birliği ile ‘İyilik İçin Blok Zinciri’ (Blockchain for Good) başlıklı iki günlük bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliğin herkesin katılımına açık olan ilk gününde, blok zincir üzerine yapılacak genel bilgilendirme ve dünyadaki uygulamaların incelenmesinin ardından bu sistemin sosyal inovasyon alanında nasıl uygulandığına odaklanılacak.
BLOG
Sosyal girişimcilere şirketlerle ortaklık yolunda öneriler
Sosyal girişimlerin fikirlerini hayata geçirmeleri ve etki alanlarını genişletmeleri adına büyük şirketlerle ortaklıklara gitmeleri büyük önem taşıyor. Bu ortaklıklar sosyal girişimlerin önemli fırsatlara erişmesine olanak tanırken çoğu zaman oldukça uzun ve zorlu süreçlerle başlıyor. S360, bu süreci kolaylaştıracak 8 önerinin bulunduğu yazıyı kaleme aldı.
BLOG
Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ne durumdayız?
Dünya Kadınlar Günü, özel şirketler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası topluluktaki pek çok aktörün toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna yoğunlaştığı ve bu alanda gündem yarattığı bir gün olarak önemli bir fırsat sunuyor. Pek çok küresel endeks Türkiye’nin, kadınların ekonomik hayata eşit katılımı, çocukluk döneminden itibaren eğitime erişimi ve sağlıklı olması gibi toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili alanlarda ilerleme kaydetmesi gerektiğine açık bir şekilde işaret ediyor.
VİDEO
Toplumsal cinsiyet eşitliği takımları projeleri üzerine çalışmaya başladı.
19-21 Ocak tarihleri arasında Destek Programı takımları “Sorun Doğrulama” çalışmasında bir araya geldi. Takımlar insan odaklı tasarım metodolojisinin ilk adımlarını deneyimlerken, araştırma ve içgörü, kullanıcı araştırması gibi alanlarda eğitim alarak projeleri üzerine çalıştılar.
DUYURU
Startup Destek Programı
20 Ocak 2018 Hamdi Ulukaya Girişimi Startup Destek Programı başvuruları için son gün. Türkiye’de herhangi bir ticari ürün ya da hizmeti pazara sunmuş ve bu girişimi dünya pazarına taşıma hayali olan 6 şirket, hayallerini gerçekleştirmek üzere Startup Destek Programı’nda destekleniyor.
DUYURU
Sosyal Etki Analizi Portalı
KUSIF’in içeriğini hazırladığı sosyal etki alanında ortak paylaşım ve kullanım alanı Sosyal Etki Analizi portalı artık erişiminize açıldı. KUSIF; sosyal etki alanında kapasite artırmak, Türkçe kaynak oluşturmak ve kaynağa erişimi kolaylaştırmak, bilgi ve beceri geliştirmek yönündeki ihtiyaçların karşılanabilmesi için yeni bir alan açtı. Sosyal etki alanındaki son gelişmelerden haberdar olmak için portalı inceleyebilir; katkıda bulunmak için kusif@ku.edu.tr adresinden iletişime geçebilirsin.
BLOG
Etkinizi Zirveye Taşıyın: Sosyal Girişimcinin Rehberi
“Etkinizi Zirveye Taşıyın: Sosyal Girişimcinin Rehberi”, yarattığın sosyal etkiyi daha iyi yönetmeni sağlayacak yol haritası niteliğinde bir kaynak. Rehberi hazırlayan kurumlardan biri olan KUSIF ekibinden Agata Fortuna ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide rehberin hazırlanış süreci ve etkilerini konuştuk.
BLOG
Destek Programı’na nasıl başvurabilirsin?
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temalı ikinci Destek Programımıza başvuracak sosyal girişimciler için başvuru sürecini adım adım anlatan bir Medium yazısı hazırladık. Bu yazıda, ikinci Destek Programı sürecini başlattığımız Başlangıç Buluşması’na ait videoları bulabilir, aynı zamanda sürece dair daha detaylı bilgi de edinebilirsin.
BLOG
imece ile University Innovation Fellows Yolculuğu — 4
Stanford Üniversitesi d.school’un kampüslerde değişim öncüleri yaratmak için tasarladığı University Innovation Fellows programına imece ile Türkiye’den katılan öğrencilerin hikayesini anlatmaya devam ediyoruz. Koç Üniversitesi öğrencisi Orhun’un deneyimini anlattığı yazıyı okuyarak ilham alabilir, UIF ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsin.
BLOG
imece ile University Innovation Fellows yolculuğu - 3
Öğrencilerin kampüslerinde dönüşüm yaratmak için güçlenmeleri adına University Innovation Fellows ile yaptığımız partnerlik sonucu ilk pilot çalışmamızı bu dönem gerçekleştirdik. imece desteği ile Türkiye’den ilk defa iki üniversiteden öğrenciler programa dâhil oldu. Öğrencilerin program kapsamında katıldıkları Silikon Vadisi buluşmasından izlenimleri okuyabilirsin.
BLOG
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Sosyal Girişimler
Sizler için dünyanın farklı yerlerinden toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik ilham veren ve ufuk açıcı sosyal girişimleri derledik. Geliştirdikleri iş modelleriyle ekonomik ve sosyal etki yaratan bu girişimler, imece’nin ikinci Destek Programı’na başvuracak sosyal girişimciler için de iyi birer örnek oluşturuyor.
ETKİNLİK
imece Destek Programı Buluşmaları
İzmir Originn ve Ankara İstasyon’da sosyal girişimciler ve toplumsal cinsiyet eşitliği meseleleriyle ilgilenen bireylerle buluştuk. İkinci Destek Programı’nın içeriği ve başvurularıyla ilgili bilgi paylaşmanın yanı sıra, çözüm geliştirmeye yönelik workshop da düzenledik. Çözüm geliştirme alıştırmaları yaparken, hem keyifli zaman geçirdik, hem de çok yaratıcı fikirler ortaya çıkardık.
BLOG
imece ile University Innovation Fellows yolculuğu — 2
Google’da tüm gün dünyanın farklı yerlerinden “fellow”ların kendi okullarında ne gibi değişim projeleri başlattığına tanık olan öğrenciler, kendi projeleri üzerinde de çalışma fırsatı buldular. Google’ın üretim alanı olan ünlü “The Garage”ı gezen öğrenciler, gün boyu tasarım odaklı düşünce üzerine çalışmalar yaptılar.
BLOG
imece ile University Innovation Fellows yolculuğu — 1
Kampüslerinde dönüşüm yaratabilmeleri için öğrencileri güçlendirebilmek adına University Innovation Fellows ile yaptığımız partnerlik sonucu ilk pilot çalışmamızı bu dönem gerçekleştirdik. imece desteği ile Türkiye’den ilk defa iki üniversiteden öğrenciler program seçim sürecine dâhil oldu. 2017 Kış Dönemi’ne Koç Üniversitesi’nden ve Boğaziçi Üniversitesi’nden 4’er öğrenci katıldı.
BLOG
Daha İyi Bir Dünya İçin Daha İyi Şirketler: B Corp’lar
Bugünün dünyasında şirketler için başarı artık yalnızca finansal rakamlardan değil; paydaşlarla bir değer önerisi ekseninde bağ kurmaktan ve karşı karşıya kalınan sorunlara çözüm olmaktan geçiyor. İşte iyi olanı amaçlayan B Corp şirketlerinin oluşturduğu küresel hareket de bu anlayışın bir sonucu olarak doğdu.
BLOG
Sosyal inovasyon nedir?
imece olarak biz, Stanford Social Innovation Review’un sosyal inovasyon tanımını bakış açımıza daha yakın buluyoruz. SSIR, sosyal inovasyonu, sosyal meselelere daha etkili, verimli, sürdürülebilir ve adil olan yenilikçi çözümler olarak tanımlıyor ve bu çözümlerle yaratılan değerin özel kişilerden ziyade toplumun geneline ulaşmasını sosyal inovasyon olarak değerlendiriyor.
BLOG
imece meseleleri nasıl belirler?
imece mesele süreci kapsamında ilk 2 yıllık programımızda yer alan 3 (nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve eşitsizliklerin azaltılması) konu etrafında kapsamlı bir araştırma yaparak sosyal girişimcilik yaklaşımıyla etki yaratılabilecek meselelere öncelik verdik.