Türkiye, sahip olduğu genç nüfusu oranı ile Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Peki gençlerin toplumsal konularda bilinçli ve katılımcı bireyler olmalarını destekliyor muyuz?

Yeni dünyada, eğitim ve istihdama katılımdan, sosyal hakların kullanımına kadar pek çok alanda sınanan gençlerin, iklim aktivizminden, veri doğrulamaya pek çok toplumsal sorunda değişime yön verebilecek yaratıcı ve gerçekçi çözümlere öncülük ettiklerini görüyoruz. Böylece aktif vatandaşlık, gençlerin benimsedikleri yenilikçi araçlar, stratejiler, orijinal bakış açıları ve tutumlar ile doğasını daha güçlü biçimde bulmaya hazırlanıyor. 

Aktif vatandaşlık, toplumda yer alan bireylerin kent veya ülke ölçeğinde toplumsal sorunların bilincinde, çözüm üreten, katılımcı, sorumluluk sahibi, gerektiğinde söz söyleyen, eylemde bulunan vatandaşlar olmaları anlamına gelir. Gençlerin toplumsal konulara katılımını artırmak, aktif vatandaş olmalarını desteklemek için bilgi ve deneyim alanlarına ihtiyaçları var.

FikirFeza ile Kendi Geleceğini Tasarla

 

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın imeceLAB desteğiyle gerçekleştirdiği hackathonda, aktif vatandaşlığı canlandıracak fikir ve projeler geliştirmek için bir araya geliyoruz.  

Gençlerin aktif birer vatandaş olarak geleceklerini tasarlamalarında eğitim, sanat, teknoloji ve medya olanaklarıyla sürdürülebilir, kapsayıcı ve yenilikçi nasıl çözümler geliştirebiliriz?

İnsan odaklı düşünme odağında 1-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan FikirFeza Hackathonu’nda sahadan içgörü toplama, sosyal ve çevresel etkiyi inceleme, iş modeli hazırlama ve hikaye anlatıcılığı gibi çeşitli eğitim ve atölye çalışmaları gerçekleştirilerek gençlerin aktif vatandaşlık ile ilgili çözüm fikirleri geliştirmeleri sağlanacak. Tüm bu eğitim ve atölye çalışmalarının yanı sıra mentorluk, uzman söyleşileri gibi faalieytler de gerçekleşecek. 10 gün süren hackathonun sonunda en fazla beğenilen 3 takım projelerini hayata geçirebilmek için 10 bin, 7,5 bin ve 5 bin Euro değerindeki Sivil Düşün desteğinin sahibi olacak.

Program başvuruları kapanmıştır. Hackathon hakkında daha detaylı bilgi edinmek için FikirFeza web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Başvuru Koşulları

  • 15-30 yaş aralığında olmak
  • 2-5 kişilik bir takım oluşturmak
  • Başvuru formunu özenle ve eksiksiz doldurmak
  • Aktif vatandaşlık alanında fikir ve proje üretmek için yüksek motivasyona sahip olmak

 

Aktif Vatandaşlık Mesele Soruları

  • Medya: Medya iletişim araçlarını kullanarak bireyleri toplumsal meseleler etrafında aktif birer katılımcı haline gelmesini nasıl sağlarız? 
  • Sanat: Sanatın gücünü kullanarak toplumu harekete geçirecek katılımcı süreçleri nasıl tasarlayabiliriz?
  • Teknoloji: Teknolojiyi aktif vatandaşlığın uygulanması ve yaygınlaştırılması için nasıl kullanabiliriz?
  • Eğitim: Aktif vatandaşlık konusunda bireyleri eğitim ile nasıl bilinçlendirebiliriz?

Sivil Düşün
Ana Partner

imeceLAB
Yürütücü