Toplu taşıma sistemlerine teknolojinin (cep telefonları aracılığıyla) entegre edilmesiyle insanların otobüslere binerken inecekleri yeri belirtmeleriyle yakın yerlerde inecek insanların aynı otobüse binmelerini sağlayan bir sistem.
Nedir?
Ekip, yalnızca ilk ve son durakların bulunduğu yeni bir durak sistemi oluşturmayı hedefliyor. Bu yeni sistemde, yolcular akıllı telefonlar veya biniş duraklarına yerleştirilecek bir sistem aracılığıyla otobüse binmeden önce inecekleri konumu belirtecekler. Bu sistemle birlikte, yakın konumlarda inecek yolcuların aynı otobüse binmesi sağlanılacak. Böylece, otobüslerin daha az sayıda durakta durmasıyla, dur kalk anlarında yakıt tasarrufu yapılabilecek, otobüslerin durarak oluşturdukları trafik azalabilecek ve daha iyi tasarlanmış bir lojistik sistemiyle otobüs sayısı azaltılabilecek. Bu avantajların yanı sıra, ekip bu sistem ile otobüslerin boş şekilde hareket etmesinin veya şoförlerin otobüslerin kapasitelerinin üzerinde yolcu almasının da önüne geçilebileceğini düşünüyor. Mobil uygulama sayesinde engelli bireyler de otobüsleri daha rahat kullanabilecekler. İnecekleri konumları mobil uygulamaya ses komutları ya da yazı ile önceden girerek istedikleri konuma vardıklarını daha kolay fark edebilecekler. Tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin otobüsten ineceği konumu bilen şoför, ona yardım edebilecek.
Neden?
Liseli sosyal girişimcilik komünitesi SUNPO’nun üyelerinden oluşan Chase takımı, toplu taşımayı kullanarak yaptıkları yolculukları sırasında fark ettikleri sorunlardan biri olan, İstanbul’daki otobüs hatlarının verimsizliğine çözüm bulmayı hedefliyor. Bu amaçla yaptıkları gözlemlere göre, otobüsler duraklarda fazla zaman geçirerek trafiği artırıyor, yolculuk sürelerini uzatıyor ve daha fazla sera gazı salınımı gerçekleştiriyor. Aynı zamanda otobüsler, bazen kapasitelerinin üzerinde, bazen ise çok altında kullanılıyor. Chase ekibi, İstanbul’da en yaygın kullanılan ulaşım aracı İETT otobüs sistemini yenilikçi bir çözümle iyileştirmek için şu soruyu yöneltti: Otobüs hatlarının durak sistemini değiştirerek daha verimli ve hızlı bir toplu taşıma sistemi geliştirebilir miyiz?