WeRoute görme engelli bireylerin toplu taşımadaki sistemlere ulaşımını kolaylaştıran ve topluma entegrasyonunu sağlayan bir mobil uygulama.

Nedir?

Bu soru doğrultusunda ekip, WeRoute mobil uygulaması projesini geliştirdi. WeRoute uygulaması ile öncelikle görme engelli bireylerin otobüslerde yaşadığı sorunlara odaklanılıyor. Otobüslerin durağa gelmesiyle çalışan ve otobüs duraklarında bulunan sesli anons sistemi gürültü nedeniyle faydalı olamıyor. Bu nedenle, WeRoute uygulaması ile öncelikle kullanıcıların bulundukları konuma yakın duraklar belirlenecek ve seçilen durağa yol tarifi yapılacak. Durağa gelen otobüslerin, uygulama ile anons edilmesi ve bireyin ineceği durağı seçebilmesi ile güvenli deneyim sağlanması hedefleniyor. Sesli betimleme, “talk back” ve titreşim gibi özellikler ile uygulamanın kullanıcı dostu olması amaçlanıyor. Ayrıca, görme engelli bireylere yardım etmek isteyen insanlar, uygulama aracılığıyla biniş ve inişlerde kullanıcıya yardımcı olabilecek. Bu uygulama ile ekip, görme engelli bireylerin imkânlarını eşitleyebilmeyi ve sosyal hayattaki yerini sağlamlaştırmayı amaçlıyor. Ekip ayrıca, görme engelli bireylerin ulaşım ve günlük hayata katılma imkânlarının kısıtlanması yerine, hayatlarının kontrolünde olarak yapmak istediklerine odaklanmalarına imkân sunmak istiyor.

Neden?

InnoMates ekibi, görme engelli bireylerin kentsel hareketlilik kapsamında karşılaştığı zorluklara bir çözüm bulmak için yola çıktı. Büyük bir şehir olan İstanbul’da ulaşım hayatımızda oldukça önemli bir yer kaplıyor. Pek çoğumuz trafik ve toplu taşımanın zorluklarından yakınırken, görme engelli bireyler ulaşıma erişimde çok daha temel sorunlarla karşı karşıya. Toplumdaki engelli bireylere karşı ayrımcılık ise görme engelli bireylerin kentsel hareketliliğe erişmesini daha da zorlaştırıyor. Ekip, yaptığı araştırmalarda, görme engelli bireylerin ulaşımda karşılaştıkları zorlukları; teknik altyapı, devlet teşviği ve toplum içine entegrasyon başlıkları altında inceledi. Bu araştırmaların sonucunda, özellikle devlet teşviklerinin ve toplu taşımaya entegre edilebilecek teknik altyapının yetersiz kaldığı gözlemleniyor. Kent içerisinde hareket etmekte zorlanan görme engelli bireyler, toplumsal hayata entegre olmakta da güçlük çekiyor. Ekip, “Engelli bireylerin evden dışarı çıktıklarında, toplumdaki bireylerle etkileşimlerini kısıtlayan görünmez engelleri nasıl birlikte aşabiliriz?” sorusunu yönelterek çözüm fikirleri geliştirdi.