İşitme engellilerin dolmuş ve minibüslerde yaşadığı sıkıntıları gidermek için yapılan eğitim ve poster çalışmaları projesi.

Nedir?

Ekip, çalışmaları sonucunda farkına vardığı bu meseleye çözüm ararken etkili ve uygulanabilir olmasını dikkate aldı. Küçük bir kitleye hitap etse dahi o kitledeki bütün bireylerin faydalanabileceği gerçekçi bir çözüm yaklaşımı öne sürmek isteyen ekip, ilk aşamada en sorunlu gördükleri minibüs ve dolmuşlara odaklanmaya karar verdi. Projeleri, üç farklı yöntemle soruna çözüm geliştirmeyi hedefliyor. Dolmuş ve minibüs sürücülerine bağlı oldukları oda ve kurumlarda köşe, trafik ışığı, alışveriş merkezi, hastane gibi işitme engelli eğitmenler tarafından belirlenen basit kelimelerin öğretilmesi, dolmuş ve minibüslere hat üzerinde olan mahalle ve bölgelerin yazılı olduğu posterler asılması ile konuyla ilgili çalışmalar yapan derneklerde işitme engelli ve sağırlara kurulan bu sistemden nasıl yararlanacaklarına dair bilgilendirme seminerleri verilmesi. Bu sayede minibüse binen bir işitme engelli, önce gideceği mahallenin ismini posterden şoföre gösterip, sonra gideceği yeri işaret diliyle tarif edip istediği yere rahatça ulaşabilecek. Ekip, projenin sisteminin pratik, uygulanması ve yaygınlaştırılmasının kolay olduğunu düşünüyor. Bu sayede işitme engelli ve sağır bireyleri toplu taşıma kullanmaya teşvik etmeyi hedefleyen ekip, benzer projelerin taksi ve belediye otobüsleri için de geliştirilmesini amaçlıyor.

Neden?

Ekibin yaptığı saha araştırmaları ve gözlemler, kapsayıcı hareketlilik çalışmalarında en az dikkate alınan gruplardan birinin işitme engelli bireyler olduğunu gösterdi. Türkiye’de sayıları yaklaşık 340000’e ulaşan işitme engelli bireyler, otobüs, minibüs, dolmuş ve taksi gibi ulaşım araçlarını kullanmakta zorlanıyor. İşitme engelli ve sağırlar, özel eğitimler almadığı takdirde Türkçe dilini yazılı olarak bile anlayamazken, işitme engeli bulunmayan bireylerin büyük bir çoğunluğu da işaret dili bilmiyor. Bu nedenle, toplu taşıma araçlarını kullanan işitme engelliler nereye gidecekleriyle ilgili iletişim kurma konusunda oldukça zorluk çekiyorlar. Çoğu zaman şoför onları inmek istedikleri yerde indirmiyor ya da kaybolma korkusuyla işitme engelli ve sağır bireyler, bu toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınıyorlar. Durak isimlerini gösteren ekran çalışmadığında ilk defa gidecekleri bir yere gidiyorlarsa otobüsten çoğu zaman doğru durakta inemiyorlar.