Gidilecek lokasyonların engelli bireylere uygunluğunu belirlenmiş kriterler üzerinden gösteren bir uygulama.

Nedir?

Kent mekânlarının engelli bireylere uygun tasarlanması kapsayıcı bir kentsel hareketliliğin oluşması için elzemdir.

B-Point; kullanıcılarına şehirdeki restoran, otel, kafe, sinema gibi mekânların ne kadar erişilebilir olduğunu belirli kriterler üzerinden gösteren bir mobil uygulamadır. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon engelli birey yaşadığı ve bu sayının aileleriyle birlikte 15 milyonu geçtiği göz önüne alındığında, bu uygulamada yer alan erişilebilir mekânların, daha çok müşteriye ulaşarak bir rekabet oluşturması hedefleniyor. Bu rekabet sayesinde, diğer mekânların da kendi tasarımlarını gözden geçirmesiyle; daha çok alanın engellilere uygun tasarlanmasını hedefler.

Sonuç olarak, engelli bireylerin şehir içinde özgür ve rahat bir şekilde hareket ederek sosyal hayatta aktif yer alması ve soyutlanmışlık hissinden kurtularak kendilerine olan özgüvenlerinin artması amaçlanıyor. Böylece, toplumun farklı kesimlerinin temsil edilebildiği daha çeşitli bir kentsel hareketlilik ve şehir hayatıyla birlikte insanların farklılıklara saygı gösterdiği, karşı tarafı anlayabildiği bir toplum oluşturulması hedefleniyor.

Neden?

Dünya’da yaklaşık 1 milyar, Türkiye’de ise 7 milyon engelli birey, şehirler tasarlanırken dikkate alınmadıkları için sosyal hayatın dışında kalıyor.

Dünyanın en büyük ve en hareketli metropollerinden biri olan İstanbul’da, mekânlar ve ulaşım ağı tasarlanırken engellilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuyor ve toplumun bir kesimi yeterince temsil edilmiyor. Dolayısıyla kentsel hareketlilik kapsayıcı değil. İstanbul’da günlük bir noktadan diğerine, 30 milyon farklı hareket olurken, nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli bireyler; erişilebilirlik dikkate alınmadan tasarlanmış alanlarda rahat ve bağımsız bir şekilde hareket edemedikleri için vakitlerinin çoğunu evlerinde geçirmek zorunda kalıyor. Engelli bireylerin özgürce istediklerini yapamamaları ve toplumun geri kalanıyla etkileşime geçememesi beraberinde yalnızlık, kısıtlanmışlık ve soyutlanmışlık hissini getiriyor.